Ny programvara till teve, telefon, dator, kamera och skrivare

Hej! Det finns möjlighet att uppgradera en del av hushållets produkter, det vill säga hämta och installera ny programvara, så kallad firmware, utan kostnad. I veckan gjorde jag det med min teve trots att den fungerat bra sedan jag köpte den. Orsaken är att ny programvara innebär att tillverkaren rättar till fel i tidigare versioner oavsett om man råkat ut för dem eller inte. Ibland kan uppdateringen även innebära att produkten får en funktionalitet som inte fanns då produkten köptes. När det gäller val av programvara till en teve gäller det att dubbelkolla att man väljer en version för Norden för rätt språkpaket och inställningar som fungerar i vår del av världen.

Förbättrad programvara och utökad funktionalitet
För några år sedan köpte jag en spelkonsol som heter PlayStation 3. En av de senaste uppgraderingarna ledde till att konsolen kan spela upp 3D Blu-rayskivor och utökad möjlighet att använda internettjänster. Om produkten har en internetkoppling brukar det vara lite enklare att uppgradera än om den inte har det, vanliga sätt då det saknas är via usbminne eller anslutning till dator. Något som också brukar gå att uppgradera förutom teve och spelkonsoler är delar i datorn, skrivare, mobiltelefoner och kameror. Den information som behövs finns på tillverkarnas hemsidor, ett exempel är Samsungs sida som jag hade nytta av till min teve: www.samsung.com/se/support.

Uppgradering sker på egen risk
Om du ska uppgradera programvaran i en produkt är det viktigt att läsa anvisningarna noga, välja de filer som passar ens produkt och att inte avbryta när installationen sker. Blir det något problem brukar tillverkarna friskriva sig ansvar med hänvisning till att uppgradering sker på egen risk. Men det är ovanligt att det blir något fel om man inte har bråttom. Är det problem med en produkt kan det vara större anledning att uppgradera än om allt verkar fungera som det ska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.