Lärande i cirkel

I en lärtrappa finns steg som aldrig tar slut

Hej! För ett par veckor sedan startade terminens studiecirklar om datoranvändning. Det innebar många möten med dem jag aldrig mött förut och att återse en del av dem som gått i föregående terminers cirklar. Att mötas i en cirkel tycker jag är suveränt! Det finns ett fokus i vad som är inriktningen men det viktigaste är personerna som deltar, deras erfarenheter och viljan till lärande tillsammans. Vi pratar, vi påverkar, vi gör, vi lär och det bär vi med oss även efter att cirkeln är avslutad. Det som tidigare kanske var svårt att göra blir betydligt enklare, något har hänt och påverkar framtiden och de val som görs i den. Många små steg blir till stora kliv i det livslånga lärandet.

Mer än en kvarts miljon studiecirklar 2010
Statistiken från förra året berättar att antalet studiecirklar i Sverige var nästan 300 000. Att så många frivilligt vill samlas tycker jag säger mycket om lusten till det så kallade livslånga lärandet. Och just det hoppas jag kunna påverka de obligatoriska skolformerna som får deltagare på grund av plikt och inte frivillighet. Vad och varför samlas man, vad skulle hända om de obligatoriska skolformerna blev lika frivilliga som studiecirklar? Hur skulle det påverka organisationens sätt att arbeta? Vad säger du?

3 reaktion på “Lärande i cirkel

  1. John Steinberg

    Studiecirkeln är en av världens bästa uppfinningar, som en gång var ett viktigt verktyg i strävan mot bildning och utbildning. Enkelt, informellt, demokratiskt och lärorikt. Varför kan inte cirkelformen även användas i skolans värld? Det är i alla fall en form som förtjänar stöd. John Steinberg, http://blogger.steinberg.se

    Svara
  2. Serkan

    Hej! Jag har ingen erfarenhet av studiecirklar. Kan man börja hos dig? Kan du, typ, berätta vad en folkhögskola är för något? Kan man bo på dom och ha studiecirklar där?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.