Fönster som inte behöver putsas fyller tjugofem år

Hej! Idag fyller Windows 25 år! Windows är ett operativsystem som finns i flera versioner som XP, Vista och 7. När jag förklarar vad ett operativsystem är brukar jag likna det vid ett blodomlopp på grund av att det är i gång samtidigt som datorn används. Operativsystemet består av en mängd program som fungerar ihop och man brukar nämna att systemet har ett grafiskt användargränssnitt. Ett exempel är papperskorgen som symbol för raderade filer. Och i fönster (windows på engelska) visas innehåll, till exempel fönstret som visas om du dubbelklickar på papperskorgen, ett fönster med dokument eller detta blogginlägg som visas i det programfönster som du tittar i just nu.

För ungefär 15 år sedan installerade jag Windows 95 på en dator som tidigare hade Windows 3.1. Jag blev positivt överraskad över den stora förändringen i hur informationen i datorn visades och jag tyckte det var ett stort steg när det gäller användarvänlighet. Men jag blev lite fundersam över att se den nya startknappen som inte funnits i tidigare windowsversioner eftersom jag inte hittade en knapp där det stod stäng eller avsluta på. Min lösning blev då att trycka på strömbrytaren men med det nya följer också ett lärande och då, liksom nu, ska man trycka på startknappen för att stänga av datorn :).
Här finns en artikel som visar utvecklingen av Windows i bild och text de senaste 25 åren

Vilken version av Windows har du? Vilka har du använt?
Vad har hänt de senaste 25 åren när det gäller användning av datorer och hur har det påverkat samhället? Vad kommer att hända de kommande tjugofem åren?
Fönsterhälsningar
Fredrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.