Berättandet i fokus

Hej! På nätet skrivs det mycket, det blir läst, diskuterat och leder till än mer skrivande. Den stora förändring som skett med internet de senaste åren är att det är mer personligt än tidigare, företagens monologa information har ersatts av ett personligt skapande i det digitala rummet. En fundering är vad detta kommer att leda till. Kommer det bli fler författare som skriver böcker med den ökade lusten att skriva, läsa och kommunicera? Eller en ny typ av böcker där det finns dialogmöjlighet? Något jag gillar är att ibland stänga av strömkrävande produkter för att kunna bläddra och läsa i en bok eller tidning. Att koppla ner för att kunna koppla av kan vara ett sätt att fokusera på mycket av något istället för lite av mycket.

För några år sedan deltog jag i en kurs i skrivprocesser i ett magister/masterprogram om it, lärande och pedagogik. Det som diskuterades där var bland annat att grundskolan kan ha hämmat skrivlusten för många genom alltför styrda skrivuppgifter och sätt att rätta meningsbyggnad och stavfel istället för att ge respons om vad som berättas. Att rätta fel är enkelt, att rätta rätt som inte hämmar är betydligt svårare och kräver engagemang och tid. Jag tror att en framgångsfaktor är att koppla vad barn och ungdomar gör på fritiden till skolan. Vad förmedlar eleverna? Vad säger du?
Länktips: Böcker är fantastiska, Computer Sweden
Ett uppdrag jag har nu under sommaren är arbetet med en meny med val som handlar om skola, ämnesintegration och itpedagogik som ska vara färdigt om knappt en månad. Fokus är på vad som görs med de tekniska verktygen och de processer som kan ske hos dem som använder dem. Att göra är att lära, idag ska jag göra mycket.
Ha en skön fredag!
Fredrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.